Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 46. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

46. Teden slovenske drame

Četrtek, 11. februar 2016

Razpis Delavnic dramskega pisanja na 46. TSD

Razpis za delavnico dramskega pisanja na 46. tednu slovenske drame

Prešernovo gledališče Kranj kot organizator Tedna slovenske drame razpisuje delavnico dramskega pisanja pod vodstvom dramatičarke Nine Mitrović. Delavnica bo potekala v okviru 46. tedna slovenske drame med 28. marcem in 1. aprilom 2016. Tema letošnje delavnice je: Kako nastaja drama.

Prijave pošljite vključno do 22. februarja 2016 na elektronski naslov pgk@pgk.si ali na naslov Prešernovo gledališče Kranj, Glavni trg 6, 4000 Kranj, s pripisom Prijava na delavnico dramskega pisanja. Prijavi predložite kratek življenjepis in sprejemno nalogo.

Sprejemna naloga

Napišite dva povezana prizora, ki sestavljata zaključeno zgodbo. Tema je prosta. Prvi prizor naj vsebuje dialog dveh likov. Obseg: največ dve strani (Times New Roman, velikost 12, razmik 1,5) . Like ter kraj in čas dogajanja določite sami.
Drugi prizor naj vsebuje monolog enega od likov iz prejšnjega prizora. Obseg: največ ena stran. Besedilo naj se navezuje na prejšnji prizor in naj obenem zaključi vašo zgodbo. Kraj dogajanja naj bo enak kot v prvem prizoru. Čas dogajanja oziroma minevanje časa med prvim in drugim prizorom določite sami (denimo ena ura, en dan, eno leto …).
Namen te naloge je oceniti sposobnost pisanja dialogov in monologov ter oblikovanja likov, s povezovanjem dveh prizorov v celoto pa tudi občutka za dramaturgijo.

Izmed prispelih prijav bo mentorica Nina Mitrović izbrala deset slušateljev.

 

Program delavnice

Delavnica je usmerjena v proces ustvarjanja dramskega dela: od navdiha ter razvijanja likov, dramskega zapleta in zgradbe vse do tehnik pisanja in predelovanja besedila ter oblikovanja končne različice.

Teoretično in praktično delo bo potekalo sočasno, in sicer ob pomoči primerov iz dram, scenarijev, poezije, psihiatrične literature in del udeležencev. Razčlenjevali bomo sprejemne naloge, s poudarkom na prvinah, s katerimi se bomo ukvarjali na delavnici. Vsakodnevno bo potekalo tudi izpolnjevanje pisnih nalog, namenjenih spodbujanju domišljije udeležencev. Cilj teh vaj je tudi olajšati razumevanje naučenega. Udeleženci bodo morali novo znanje uporabiti pri nalogah, ki zahtevajo ustvarjanje zgodbe, likov in zgradbe znotraj dramske situacije.

Udeleženci bodo imeli priložnost, da pridobljeno znanje pokažejo v zaključnem delu – pisanju kratke drame pod mentorskim vodstvom. Delavnica se bo sklenila s predstavitvijo na Tednu slovenske drame, kjer bodo dela udeležencev predstavljena v obliki bralne uprizoritve.

 

Dodatne informacije

Udeleženci: delavnica je v prvi vrsti namenjena študentom dramaturgije, režije, igre in književnosti, profesionalcem na začetku gledališke kariere in začetnikom, ki želijo pridobiti osnovno znanje s področja dramaturgije.

Število udeležencev: deset

Trajanje: pet dni

Urnik: ob dopoldnevih med 10. in 14. uro

Oprema: prenosni računalnik

Jezik: hrvaški in/ali angleški


Iskalnik