Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 46. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

46. Teden slovenske drame

Četrtek, 2. april 2015

Vabljeni na dan nominirancev

v petek, 3. aprila od 10. ure naprej v Stolpu Škrlovec

Vabimo vas, da se je jutri, 3. aprila udeležite dneva nominirancev na 45. tednu slovenske drame. Dan nominirancev bo potekal od 10. do 18. ure v Stolpu Škrlovec Kran. Predstavilo se bo pet novih slovenskih besedil, ki po mnenju strokovne žirije za podelitev Grumove nagrade (predsednica: režiserka Renata Vidič, člani: kritik Matej Bogataj, dramaturginja in prevajalka Darja Dominkuš, igralka Vesna Jevnikar in režiser Marko Sosič) spadajo med najboljša odrska besedila letos.
 
To so:
rokgre: Tarzan
Simona Semenič: sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije
Matjaž Zupančič: Pesmi živih mrtvecev
Vedrana Grisogono: Delamo na sebi
Vinko Möderndorfer: Tri ženske
 

Idejna zasnova Dnevov nominirancev 2015: Rok Andres
 
 
PROGRAM:
 
V bralnih uprizoritvah odlomkov iz nominiranih besedil sodelujejo igralci:
Vesna Jevnikar, Vesna Slapar, Darja Reichman, Vesna Pernarčič, Peter Musevski, Borut Veselko, Aljoša Ternovšek, Matjaž Višnar, Miha Rodman, Miranda Trnjanin, Maruša Kink, Suzana Grau in Ana ruter
 
10.00 rokgre: Tarzan
moderatorka: Nika Arhar (kritičarka, teatrologinja)
sodelujejo:  avtor Rok Vilčnik – rokgre, predsednica žirije Renata Vidič, igralec in ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor, režiser Marko Bulc in igralka, članica žirije Vesna Jevnikar
 
11.20 Simona Semenič: sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije
moderatorka: Nika Leskovšek (dramaturginja, kritičarka)
sodelujejo: avtorica Simona Semenič, člana žirije Matej Bogataj in Vesna Jevnikar, umetniški vodja Gledališča Glej Marko Bratuš, režiserka in direktorica MGL Barbara Hieng Samobor)
 
12.40 Matjaž Zupančič: Pesmi živih mrtvecev
moderator: Roka Andres (dramaturg)
sodelujejo: avtor Matjaž Zupančič, članici žirije Darja Dominkuš in Vesna Jevnikar, dramaturginja in umetniška direktorica Borštnikovega srečanja Alja Predan in profesor na UL, dr. Gašper Troha
 
14:00 pavza za kosilo
 
15.30 Vedrana Grisogono: Delamo na sebi
moderatorka: Maja Šorli (dramaturginja in kritičarka)
sodelujejo: avtorica Vedrana Griosogono, umetniški vodja SNG nova Gorica, režiserka, igralka Neda Rusjan Bric, dramaturginja Tatjana Ažman in člana Žirije Matej Bogataj in Vesna Jevnikar
 
16:50  Vinko Möderndorfer: Tri ženske
moderatorka: Ana Perne (dramaturginja, kritičarka)
sodelujejo: avtor Vinko Möderndorfer, lektorica Barbara Rogelj, književnik Boris A. Novak in člana žirije Vesna Jevnikar in Marko Sosič.

 

Dan nominirancev na Tednu slovenske drame je celodnevni dogodek, ki je namenjen celostni predstavitvi nominirancev za Grumovo nagrado. Strokovna žirija ob prvem krogu izbiranja določi do pet nominirancev, ki jih širši javnosti predstavimo prav na Dnevu nominirancev, zmagovalca se razglasi na sklepni slovesnosti.
 
Koncept druženja z nominiranimi dramatičarkami in dramatiki je že vrsto let sestavljen iz bralne uprizoritve nominiranega dramskega besedila in vodenega pogovora o njem. Bralne uprizoritve pripravljajo obetavni mladi režiserji skupaj z igralskim ansamblom Prešernovega gledališča Kranj, na pogovorih pa sodelujejo avtorji, člani žirije za Grumovo nagrado, visokošolski profesorji, umetniški vodje, dramaturgi, kritiki, režiserji ... Pomemben del zavzema tudi aktivno sodelovanje publike, ki je povabljena, da z avtorji in gosti deli svoje videnje besedila.
 
Nikakor ne smemo pozabiti, da je zasnova festivalskega dne, ki je v celoti namenjen najboljšim besedilom nove slovenske dramatike, usmerjena v predstavitev avtorjev in odpira prostor za dialoško preizpraševanje stanja izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenega uprizarjanja, interpretacije in razvoja.
 
Želimo si, da bi Dan nominirancev postal prepoznavna platforma, ki bi pomagala širiti zavest o pomembnosti (in aktualnosti) nove dramatike, tudi s spodbujanjem izmenjave mnenj, saj lahko se v odprtosti in povezovanju bogatimo drug drugega – in slovensko dramsko pisavo.


Iskalnik