Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 46. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

46. Teden slovenske drame

Delavnica dramskega pisanja

mentor: Nina Mitrović

Delavnica dramskega pisanja na Tednu slovenske drame se vsako leto na svoj način dotakne konkretnega dramskega ustvarjanja.
Delavnica je usmerjena v proces ustvarjanja dramskega dela: od navdiha ter razvijanja likov, dramskega zapleta in zgradbe vse do tehnik pisanja in predelovanja besedila ter oblikovanja končne različice.
Teoretično in praktično delo bo potekalo sočasno, in sicer ob pomoči primerov iz dram, scenarijev, poezije, psihiatrične literature in del udeležencev. Razčlenjevali bomo sprejemne naloge, s poudarkom na prvinah, s katerimi se bomo ukvarjali na delavnici. Vsakodnevno bo potekalo tudi izpolnjevanje pisnih nalog, namenjenih spodbujanju domišljije udeležencev. Cilj teh vaj je tudi olajšati razumevanje naučenega. Udeleženci bodo morali novo znanje uporabiti pri nalogah, ki zahtevajo ustvarjanje zgodbe, likov in zgradbe znotraj dramske situacije.
Udeleženci bodo imeli priložnost, da pridobljeno znanje pokažejo v zaključnem delu – pisanju kratke drame pod mentorskim vodstvom. Delavnica se bo sklenila s predstavitvijo na Tednu slovenske drame, kjer bodo dela udeležencev predstavljena v obliki skupnega dramskega dela.
Mentorica: Nina Mitrović

Dramatičarka Nina Mitrović je bila rojena 10. junija 1978 v Slavonskem Brodu.
Leta 2005 je na Akademiji za dramsko umetnost v Zagrebu diplomirala iz dramaturgije. Leta 2007 je na Londonski filmski šoli magistrirala iz scenaristike.
Je avtorica večkrat nagrajenih dram in monodram Srečanje, Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti, Družina v prahu, Ko se mi, mrtvi, pokoljemo, Soseščina, postavljena na glavo in drugih.
Njene drame so uprizarjala nacionalna in mestna gledališča na Hrvaškem, v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, na Finskem, Češkem, Slovaškem, v Makedoniji ter Bosni in Hercegovini. Predstavljene so bile tudi na vrsti mednarodnih gledaliških festivalov, med katerimi velja poudariti Berliner Festspiele (Berlin), LabFest (London), International Theatre Festival (Sibiu), Divaldofeste Yougo Festival (Brno) in Playwright's Week (New York).
Njena dramska dela so bila prevedena v deset jezikov. Objavljena so bila v hrvaških ter mednarodnih antologijah in revijah. Drami Soseščina, postavljena na glavo in Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti sta bili objavljeni samostojno.
Nina Mitrović je avtorica številnih radijskih dram in radijskih dokumentarcev, ki so jih premierno predvajali na Hrvaškem radiu, predstavljeni in nagrajeni pa so bili na mednarodnih festivalih v Berlinu, Milanu in Zagrebu. V književnih revijah je objavila več kratkih zgodb.

Od ponedeljka, 28. marca, do petka, 1. aprila, v prostorih območne izpostave JSKD Kranj


Iskalnik