Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 46. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

46. Teden slovenske drame

Evald Flisar

Antigona zdaj (Antigone Now)

Scene Theatre, Washington, ZDA

Zasedba

Prevajalec: Evald Flisar

Režiser: Robert McNamarra

Asistentka režiserja: Anne Nottage

Scenograf in tehnični direktor: Michael Stepowany

Oblikovalka luči: Marianne Meadows

Kostumografinja: Alisa Mandel

Oblikovalka zvoka: Denise Rose

Inspicientka: Natalie Nichols

Producentka: Lena Salins

 

Igrajo

Clara: Danielle Davy
Mayor: Ron Litman
Peter: Matt Dougherty
Master Guido: Kim Curtis
Killer 1: Brian Hemmingsen
Killer 2: Stas Wronka
Security Guard: Joe Palka
Philip: Joseph Carlson
Sabina: Amanda Forstrom
Gentleman from Heidelberg: Colin Davies

Premiera: 4. julija 2015, Scena Theatre

90 minut, brez odmora

 

O uprizoritvi

Naslov izvirnika: Antigona zdaj

Da bi temo Antigone verodostojno umestil v banalnost in kriminalnost današnjega globaliziranega sveta, je Evald Flisar zgodbo postavil na glavo: današnja Antigona se ne bori več za pravico do dostojnega pokopa svojega brata, ampak skuša preprečiti izkop njegovega trupla, kajti njen stric župan hoče v interesu kapitala in gradnje novega hotela preseliti pokopališče. Avtor se je odrekel vzvišenemu stilu Sofoklejeve drame in njenih številnih poznejših inačic; svoj tekst je oblikoval kot brutalno kriminalno zgodbo z obilo črnega humorja, da bi upodobil neoliberalni svet kapitala, ki je poln sprenevedanja, laži in prevar. Kljub temu se tudi njegova Antigona bori za pravico do človeškega dostojanstva sredi plenilskega pragmatizma, ki zaznamuje naš čas. Poleg Washingtona je bila drama doslej uprizorjena že v Indiji, Avstriji ter Indoneziji.

Gledališče SCENA je najpomembnejša institucija za dramske umetnosti v glavnem mestu ZDA. V Washington prinaša najboljše in najprovokativnejše drame iz vsega sveta, spodbuja kulturne izmenjave med domačimi in tujimi umetniki in aktivno podpira nastajanje novih izvirnih del. Ustanovljeno je bilo leta 1987 z Robertom McNamaro kot umetniškim vodjo in Amy Schmidt kot direktorico na čelu. Gledališče pripravlja letne sezone uprizoritev, pa tudi posebne dogodke in delavnice, na katerih se mladi dramatki učijo obrti. Svoj domicil ima v kulturnem centru Atlas Performing Arts Center v neposredni bližini Capitol Hilla.

 

Fotogalerija

Antigona zdaj <em>Foto: Scene Theatre</em>
Foto: Scene Theatre

Iskalnik