Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 46. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

46. Teden slovenske drame

Sreda, 11. marec 2015

Pet nominirancev za Grumovo nagrado 2015

Kranj, 10. marca – Na letošnji natečaj za nagrado Slavka Gruma, ki jo je v sklopu 45. tedna slovenske drame razpisalo Prešernovo gledališče Kranj, je prispelo 35 dramskih besedil, med katerimi je strokovna žirija izbrala pet nominirancev. Nagrada bo podeljena na zaključni slovesnosti Tedna slovenske drame 7. aprila.

Petčlanska strokovna žirija v sestavi: režiserka Renata Vidič (predsednica), kritik in teatrolog Matej Bogataj, dramaturginja in prevajalka Darja Dominkuš, igralka Vesna Jevnikar ter režiser in literat Marko Sosič je za Grumovo nagrado 2015 nominirala pet dramskih besedil, in sicer sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije Simone Semenič, Pesmi živih mrtvecev Matjaža Zupančiča, Tarzan Roka Vilčnika – rokgre, Delamo na sebi Vedrane Grisogono in Tri ženske Vinka Möderndorferja. Poleg nominiranih besedil je po mnenju žirije vredno izpostaviti še dve prispeli deli: Varni Mihe Mazzinija in Hlod na avtocesti Ize Strehar.

"Umetnost je ogledalo življenja," je dejal Lev N. Tolstoj. In gledališče z roko v roki z dramatiko življenje obudi in ga predstavi. Kaj pa se zrcali v letošnji beri dramskih tekstov prispelih na natečaj za Grumovo nagrado? "Melodramatičnost, apatija, med vrstniško nasilje, brezizhodnost, socialne stiske, družinske tragedije, odpuščanja, brezposelnost, odsotnost smisla, otopelost, nezadovoljstvo, pesimizem, izgubljenost, obsedenost z zdravim videzom, narcisoidnost, potrošništvo, turbokapitalizem, nadzor v imenu varnosti, rumeni tisk, izpraznjenost odnosov, nezadovoljstvo, odtujenost, pesimizem, vojna, nasilje, posilstva, samomori, pedofilija, sadizem, mačizem, bežanje od realnosti, samota, alkoholizem, droge, incest, izkoriščanje, kriminalke, intrige, tajkuni, kraja, laž, korupcija, priviligiranost, maščevanje, revanšizem, zajedljivost, umori, terorizem, zasedanje komisij, formalizem, nekompetentnost, ponarejenost, vedeževanje, dehumanizacija, robotizacija, nenaravnost, reminiscence, polpretekla zgodovina, nesreča, omejenost, neiskrenost, zahrbtnost, zanemarjanje, zavist, koristoljubje, privoščljivost," je v svojem poročilu zapisala strokovna žirija in dodala:"Kot bi odprli Pandorino skrinjico... gledali poročila... brali časopis."

Vsekakor ujet duh časa, ki pa se v večini prispelih dramskih tekstov ne pusti ujeti. Ostaja neulovljiv na oblikovni, slogovni in idejni ravni. Oblikovno lahko večino prispelih dram označimo za klasična besedila, ki pa ostajajo daleč stran od velikih klasičnih dram. Letos so v besedilih močno zastopani monologi in monološke replike. Opaziti je tudi odsotnost dejanj in akcij. Večina dramskih del ne ponudi celovitega bralskega doživetja. Tudi njihova uprizoritvena moč je močno vprašljiva.

Strokovna žirija je letošnjo dramsko bero označila kot zelo povprečno. "Opaziti je, da kar nekaj avtorjev odda besedilo po principu "anything goes", da jim manjka samorefleksija in samokritika. Kar me zelo čudi, saj je Grumova nagrada najvišja nacionalna nagrada na področju dramatike," je poudarila predsednica strokovne žirije Renata Vidič.

Dramska besedila, ki se potegujejo za nagrado Slavka Gruma, bodo predstavljena v okviru tradicionalnega dneva nominirancev, ki bo 3. aprila med 10. in 18. uro v stolpu Škrlovec Kranj.

Prešernovo gledališče Kranj od leta 2012 podeljuje tudi nagrado za mladega dramatika, za


Iskalnik